Terug naar overzicht
Sportservice Haarlemmermeer - Hoofddorp

Deelnemers: Docenten LO in het Primair Onderwijs.
Rope Skipping als workshopronde tijdens de studiemiddag voor alle vakleerkrachten Lo in de gemeente Haarlemmermeer.
Woensdag middag in de auto richting Hoofddorp. Het was even zoeken, want mijn navigatiesysteem kende de opgegeven weg in Hoofddorp niet. Maar gelukkig met de postcode toch aangekomen bij gymzaal 'Floriande'. Beide scholen in het pand eerst een bezoekje gebracht voor ik iemand had gevonden die wist waar de workshop Rope Skipping gegeven moest worden. De groep was nog druk bezig met een vorige workshop toen ik de gymzaal binnen kwam lopen.

Toen alle materialen klaar lagen kwamen ze van de banken af. Iedereen had een eigen touwtje en we begonnen bij het begin: Wat voor oefeningen geef je aan groep 3?
De touwtjes werden op de grond gelegd om hier vervolgens overheen te springen, gevolgd door 'Met één been'. Vervolgens met een halve draai en allerlei andere variaties.
Omdat de docenten gelukkig al konden springen gingen we snel door alle oefeningen heen. Springen en dan een 180 om vervolgens te werken naar een 360. Ook trucs waarbij je weinig hoeft te springen zoals de Side Swing of de Legwrap kwamen aan de orde. Om vervolgens te eindigen met de moeilijkere trucs. Voor sommige was dit de Criss Cross en voor diegene die deze al beheerste een variatie hierop; met een arm achter of met een arm onder één been door.


Na Single Rope zijn we met zijn tweeën met één Rope bezig gegaan. Eerst trucks voor de draaiers en vervolgens ook springen met zijn tweeën in 1 touw. Volgens mij hadden sommige docenten al eens gesprongen want al snel kwamen er variaties, zelfs 'Around the world' werd door een koppel gedaan.

Toen was het tijd voor de eerste groepsopdracht. Omdat de groep erg groot was hebben we hier twee groepen van gemaakt en er werd getraveled. Gewoon travelen werd uitgevoerd en de eigen fantasie werd weer snel gebruikt. Als je voor langs kunt springen moet het ook lukken om door twee rijen van mensen te springen. De andere groep deed het weer iets anders, daarbij ging de springer zigzaggend door de rij heen.

Daarna was het tijd voor de Long Ropes. Eerst even oefenen om in 1 touw in wandelen, te springen en er uit te wandelen. Maar al snel werd hier Double Dutch van gemaakt. Uit de groep kwam de vraag of je daar dan ook met een eigen touwtje in kan springen? Ja, dat is mogelijk. Voor velen was dit nog lastig en die hebben de Rainbow-variatie met een Long Rope geoefend. Dit is een oefening die ook met basisschool kinderen nog uit te voeren is.

Toen was het al weer tijd en moest er afgesloten worden. Het was een leuke actieve middag en ik hoop dat de kinderen in de regio Haarlemmermeer binnenkort een keer een gymles met Rope Skipping van hun juf of meester krijgen.

Meer weten?

Vraag vrijblijvend meer informatie.